Hutan bersaiz dua kali ganda Putrajaya ranap?

Click here for original post

Projek hidroelektrik Tekai adalah antara enam projek janakuasa elektrik yang dibatalkan oleh kerajaan Pakatan Harapan sebelum ini kerana “tidak boleh dilaksanakan”.

Bagaimanapun ia mungkin sudah terlambat kerana gambar satelit menunjukkan kemusnahan hutan secara besar-besaran di Hutan Simpan Tekai, Pahang, kata pakar alam sekitar.

Kehilangan hutan itu dianggarkan sekitar 9,150 hektar, dua kali ukuran Putrajaya, kata kumpulan alam sekitar Rimba Disclosure Project, berdasarkan imej satelit yang tersedia dalam pangkalan data Global Forest Watch.

Rimba Disclosure berkata, empangan itu juga terletak berhampiran Kampung Orang Asli Tekai, manakala hutan simpan itu bersebelahan dengan Taman Negara, yang juga merupakan habitat terkenal bagi spesies terancam seperti Harimau Malaya.

Kumpulan alam sekitar itu juga bimbang projek itu dihidupkan kembali secara “senyap”, dengan melihatkan kepada saiz kawasan penebangan hutan.

“Projek ini mungkin melibatkan kehilangan hutan dara, dan akan menjejaskan fragmen hutan ini sehingga memberi kesan kepada kehidupan spesies terancam, termasuk Harimau Malaya,” kata seorang aktivis dari Rimba Disclosure, yang enggan namanya disebutkan.

Rimba Disclosure adalah inisiatif yang diketuai golongan muda terutama mereka yang menyokong ketelusan pelbagai pihak yang bertanggungjawab terhadap kehilangan hutan hujan di Malaysia.

Dengan tujuan untuk menjadi sumber data berpusat, kumpulan ini menggunakan kombinasi data dari sistem maklumat dan peringatan geografi, termasuk Global Forest Watch dan Hutan Watch, pemantauan berita dan laporan EIA.

Pada Disember 2019, menteri tenaga, sains, teknologi, alam sekitar dan perubahan iklim, Yeo Bee Yin memberitahu parlimen bahawa projek Tekai adalah antara enam projek loji janakuasa yang dianugerahkan melalui rundingan terus oleh kerajaan BN. Katanya, projek itu dibatalkan kerana didapati “tidak diperlukan atau tidak boleh dilaksanakan “.

Menurutnya lagi, pembatalan itu bagi memberi penjimatan kepada kerajaan sebanyak RM11 bilion selama 20 tahun dalam kos tenaga yang akan diterjemahkan kepada pengurangan tarif elektrik sebanyak 0.4 sen per kilowatt per jam dalam tempoh itu.

Namun, imej satelit menunjukkan penebangan hutan untuk projek itu berjalan lancar, dengan kehilangan hutan yang direkodkan sepadan dengan rancangan bagi projek empangan itu, yang pertama kali dicadangkan pada tahun 1982.

Rimba Disclosure juga mempersoalkan apakah hutan tambahan dibersihkan melebihi yang diperlukan untuk kawasan tadahan.

Ia percaya ini mungkin terjadi  berdasarkan pola pembukaan hutan dalam imej satelit.

“Ini berlaku semasa pembinaan Empangan Tembat di Terengganu, di mana kawasan yang jauh lebih besar daripada kawasan tadahan sebenarnya direkodkan,” kata kumpulan alam sekitar itu.

TNB: Tiada arahan dari kerajaan

Ketika dihubungi, pemilik projek, Tenaga Nasional Bhd, berkata pihaknya tidak dapat memberikan maklumat mengenai projek tersebut.

“Kami tidak dapat memberikan maklumat lebih lanjut pada ketika ini, kerana tidak ada arahan dari kerajaan kepada TNB mengenai projek ini,” kata seorang jurucakap.

Bagaimanapun, Rimba Disclosure berkata, terdapat penilaian kesan alam sekitar (EIA) yang diluluskan untuk projek itu pada tahun 2016.

Suruhanjaya Tenaga tidak menjawab pertanyaan Malaysiakini, manakala pejabat Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Takiyuddin Hassan yang baru dilantik berkata pihaknya masih menunggu maklumat lebih lanjut sebelum dapat memberikan respons.

Ketika dihubungi, pejabat menteri alam sekitar berkata pihaknya telah mengirimkan pertanyaan kepada Kementerian Tenaga dan Sumber Asli kerana projek empangan itu berada di bawah bidang kuasanya.

Laporan penganalisis oleh bank pelaburan PublicInvest bulan lalu mengatakan projek Tekai adalah salah satu daripada dua projek hidroelektrik berskala besar TNB.

Satu lagi projek adalah projek Nenggiri yang kontroversi di Gua Musang, Kelantan, yang disahkan oleh TNB akan diteruskan.

Dalam laporan ekonominya pada tahun 2020, Kementerian Kewangan juga menyebut mengenai projek Tekai sebagai salah satu projek untuk mengekalkan perbelanjaan awam di sektor utiliti.

TNB dianugerahkan projek itu pada tahun 2012, manakala proses EIA dilakukan pada tahun 2015.

Namun, ketika ditanya mengenai kos di parlimen pada tahun 2017, kerajaan berkata ia masih dalam anggaran. Sebuah laporan bebas menyatakan ia menelan kos sekitar AS $ 600 juta (sekitar RM2.4 bilion).

Projek ini, yang terletak di daerah Jerantut, terdiri daripada dua empangan bertingkat – Empangan Tekai Atas dan Empangan Tekai Bawah, kedua-duanya akan mempunyai stesen janakuasa.

Laporan Suruhanjaya Tenaga pada tahun 2017 (di bawah) menyatakan bahawa projek itu akan siap pada tahun 2021.

Kesan terhadap hidupan liar, penyerapan karbon, sungai dan Orang Asli

Selain kesan terhadap hidupan liar yang terancam dan kehilangan penyerapan karbon, pembinaan Empangan Tekai juga dikaitkan dengan Sungai Pahang yang kering pada tahun 2016.

Dengan mengarahkan laporan teknikal, menteri besar ketika itu Adnan Yaakob berkata pembinaan empangan hidroelektrik Tekai dan Jelai di daerah itu, bersama dengan pembukaan hutan, adalah “salah satu sebab Sungai Pahang menjadi kering”.

Sama seperti empangan Nenggiri di Gua Musang, projek Tekai juga memberi kesan kepada penduduk Orang Asli tempatan, dengan TNB mengadakan penglibatan dengan masyarakat itu pada tahun 2014.

Menjawab pertanyaan di parlimen pada tahun 2017 mengenai kesan beberapa loji janakuasa, termasuk projek Tekai kepada Orang Asli, kerajaan mengatakan telah mengambil kira perkara itu.

“Kerajaan menyedari masalah yang dihadapi oleh Orang Asli di daerah ini, jadi kami akan memastikan penglibatan Orang Asli dalam setiap keputusan yang dibuat mengenai pelbagai projek,” katanya.

Namun, tidak seperti Tekai, Empangan Nenggiri sedang diteliti oleh kumpulan alam sekitar dan mendapat tentangan dari penduduk Orang Asli tempatan.

Projek Nenggiri akan mula beroperasi pada tahun 2022.

“Terdapat penelitian media dan NGO di Empangan Nenggiri … dan kami tertanya-tanya apakah pihak-pihak yang berkenaan berusaha untuk mengelakkannya dengan sesenyap yang mungkin mengenai Tekai,” kata Rimba Disclosure.

“Penelitian oleh media dan LSM terhadap projek ini pasti akan membangkitkan isu-isu Orang Asli yang akan menentang kelangsungan projek tersebut,” tambah mereka.